Fart, Spænding og Sport

Tre væsentlige ingredienser for en publikumstræffer. Og agility har alle tre, og derfor er agility blevet en publikumstræffer.

Ordet agility står for adræthed, smidighed og hurtighed. Agility betyder glæde for hund og fører. Agility er udviklende for samarbejdet mellem fører og hund ved løsningen af den fællesopgave det er at komme sikkert, fejlfrit og hurtigt gennem en fastlagt rute på en forhindringsbane.

Banen består af op til ca. 20 forhindringer opstillet på forskellig måde alt efter den pågældende banes sværhedsgrad. Forhindringerne, der benyttes til stævner, er i dag standardiseret, så de overholder de internationale regler i FCI.

Af godkendte forhindringer kan her nævnes de mest anvendte:
Højdespring med nedrivelig overligger, med eller uden vinger, længdespring, dækket, bordet, åben og lukket tunnel, slalom, store A, balancebom og vippe.

Ved konkurrencer opdeles hundene i to størrelsesgrupper (skulderhøjde over/under 40 cm). Der afholdes agilityklasser, hvor alle forhindringer kan indgå, og springklasser, som ikke indeholder forhindringer med kontaktfelter eller bord. Desuden er der opdeling i forskellige klasser med kriterier for oprykning.

Agility på topplan
Topekvipagerne i agilitysporten i Danmark er virkelig på internationalt topniveau. Disse ekvipager har ved flere lejligheder bevist, at agilitysporten i Danmark kan hamle op med de største hundenationer.

På dette niveau finder vi kun få beagler. Men der er virkelig mange ekvipager på niveauet lige under, der har stor fornøjelse af at dyrke agility på konkurrenceplan, og på dette niveau kan beaglerne sagtens være med.

Der er dog en tendens til, at mangfoldigheden af hunderacer der deltager i stævner, indskrænker sig en del. Det har nemlig vist sig, at nogle racer egner sig bedre for denne sport end andre.

Det betyder, at de førere, der virkelig går ind for agility på topkonkurrenceplan, efterhånden anskaffer sig bestemte racer, bl.a. har border collie og shetland sheepdog gjort sig specielt bemærket.
Beagler i konkurrence
Hvor befinder så beaglen sig i denne sammenhæng? Det har vist sig, at næsten alle beagler elsker at deltage på en "legepladsbane", - en del beagler har stor glæde af regelmæssig agilitytræning, som styrker samarbejdet med føreren og giver smidighed for kroppen og "gymnastik" til hjernen.

Med beaglens fysik og gå-på mod vil det være oplagt at bruge beaglen mere til agility. Men man må nok konstatere, at der er flere beagler, for hvilke det kniber med at fastholde koncentrationen til et fejlfrit og samtidig hurtigt gennemløb ved de store stævner.

Beagler på toppen
Alligevel er det lykkedes for 2 beagler at opnå en championtitel. Det er Dazzler's Pieni Salomo (Kibbo) som i 1994 blev dansk agility champion og Daragoj Rum Runner (Pato), som samme år blev dansk spring champion. Bonnik Bertelsen er den dygtige fører af begge disse hunde.

Bonnik og hans beagler har også gjort sig bemærket ved at blive udtaget til landsholdet (DKK) til deltagelse i Europamesterskaberne i hhv. 1992 i Frankrig og i 1993 i Østrig, hvor holdet fik bronzemedalje og i 1994 i Holland, hvor holdet fik en sølvmedalje.

Endnu et par beagler har gjort det godt ved store stævner, - også i udlandet, f.eks. Gold Line's Sound of Jesper (Remus) ført af Jesper Ravn, der i 1994 har været i Tyskland samt Kennet's Triumph (Tjalfe) ført af Johnny Petersen, som bl.a. har klaret sig flot ved et stort stævne i Hamburg i indeværende år.

Agility, en glad udfordring
Som det forhåbentlig fremgår af disse linier, er agility fuld af udfordringer for fører og hund.

Så selv om der måske endnu ikke er så mange beagler, der kan klare sig i toppen ved de internationale stævner, er der ingen tvivl om, at man kan have mange udbytterige og fornøjelige timer sammen med sin beagle ved træning på en agilitybane under god vejledning og hjælp fra en erfaren agilityinstruktør.